Wat is een web App en wat zijn de voor- en nadelen?

Je hebt de termen web app of native app vast weleens voorbij horen komen maar wat is het verschil eigenlijk. In deze blog leggen wij uit wat een web app is en wat je ermee kan doen.

Een web app lijkt in de basis veel op een mobiele website. Echter is het verschil dat je met een web app meer functionaliteiten kunt toepassen per platform (iOS Apple/Android). Uiteraard zijn er ook voor- en nadelen waar we rekening mee moeten houden.

Een voordeel is dat je een web app kunt beheren zoals een website. Geen ingewikkelde codering maar een gebruiksvriendelijk beheer. In tegenstelling tot een native app hoef je niet te wachten op een akkoord voor plaatsing in de app store van iOS en/of Android. Wat ook een groot voordeel is dat de ontwikkelingskosten lager zijn.

Altijd fijn om zoveel voordelen te lezen maar uiteraard heeft elk voordeel ook een nadeel. Niet alle functionaliteiten van een mobiele telefoon of ander device zijn bruikbaar. Er wordt bijvoorbeeld geen data opgeslagen op het toestel zelf dus er is altijd verbinding nodig met een netwerk. Daarbij kent een applicatie geen echte SEO dus vindbaarheid in zoekmachines wordt hierdoor wel enigszins beperkt.

Een app moet een toevoeging zijn op je website of webshop. Hij moet wel alle informatie bevatten van de website maar ook exclusieve informatie die alleen via de app zichtbaar is. Maak gebruik van interessante functionaliteiten zoals push notificaties. Kom direct in contact met je website bezoekers. Om push berichten te mogen versturen heb je geen klantinformatie nodig zoals e-mailadres, telefoonnummer of dat er een account aangemaakt moet worden. De website bezoeker geen toestemming door de pop-up te accepteren.